Vizkeleti József

Vizkeleti József

It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong.
Richard P. Feynman

Édesanyám! Édesanyám ... engedjen elmenni. Én, én úgy elbánok azokkal a sárkonyokkal, hogy ...
Fehérlófia (Jankovics Marcell rajzfilmjéből)

Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.
Milton Friedman

Kálmán Péter

Kálmán Péter

Elemző, közgazdász, hivatásos okoskodó

Ars poetica: Az érmének két oldala van és nem esik az élére.

Szentmihályi Gergely

Szentmihályi Gergely

Szociológus, politikai elemző, közvélemény-kutató.

Nem hisz az emberarcú szocializmusban, de az etikus kapitalizmusban igen. Konzervatív.

.

Gerendás János

Gerendás János

Gazdasági elemző, közgazdász

Elemző, aki nem bízik az elemzőkben. Nem azt nézem, honnan fúj a szél, hanem hogy miért és kik fújják.

Göndöcz Péter

Göndöcz Péter

"Per aspera ad astra."

Prokontra

Friss topikok

Linkblog

Na megyek kiszabályozom a kockázatot

2010.04.13. 15:14

Elképzeltem a szabályozót, amint reggel felkel, kimegy fogat mosni, felöltözik, reggelizik és közben „alfából” előjövő gondolataiba réved és az aznapi teendőit fontolgatja: „Eljött az ideje, hogy rendbe tegyük a tőzsdét. Túl sok itt a kockázat, a szerencsejáték, kevés a gazdaságszervező erő.” Ma jól bemegyek és kiszabályozom. Jól, alaposan, ahogy mindig is szoktam. Ott van például a közlekedés. Ott is milyen jól kiszabályoztam.       

Vizkeleti József

A szabályozás imént „kissé” ironikusan történő megközelítésével bár nem értek egyet, de azt aláírom, hogy rávilágít néhány képtelenségre, amelyekkel az utóbbi 1-1,5 évben találkoztunk. Nem osztom azt a nézetet, hogy a pénzügyi válságokat, összeomlásokat, legyen akár világszintű, mint 2008-09-ben, akár lokális, mint jelenleg Görögöknél, vagy nálunk az utóbbi években, a tőzsdei spekuláció okozná.

Gerendás János

 

Címkék: válság szabályozás tőzsde portfolioblogger


Nyug(i)díj 2. - Mit akar a nyugdíjrendszer, avagy nyugdíjparadigmák

2010.03.31. 09:59

A nyugdíjrendszereknek két célja különböztethető meg: a jövedelemhelyettesítés, illetve a végletes szegénység (pl. éhenhalás) elleni védelem. Az, hogy egy ország melyiket kívánja megcélozni (egyiket, másikat, vagy ezek valamely kombinációját) alapvetően értékválasztási illetve társadalompolitikai kérdés. Továbbmenve, az is lehetséges, hogy nem létezik intézményesített, nyugdíj folyósítására szolgáló szervezet. Elég merész elképzelés, hogy megszüntetjük a nyugdíjrendszert, de nem teljesen elképzelhetetlen (családok gondoskodnak az idősekről, saját maguk takarítanak meg…).

 

Kálmán Péter

 
 

Címkék: nyugdíj adóreform portfolioblogger


Világraszóló tőzsdemutyi

2010.01.07. 16:02

Kálmán Péter

Megéri az árát, ár-érték arányban jó, megveszem. Nem egyszer hallottam ilyen kijelentést a piacon, a sarki fűszeresnél, a boltban. Az árat általában a kereslet és a kínálat határozza meg (ha feltételezzük, hogy kellően sok eladónk és vevőnk van). Ekkor a rezervációs árakból kialakul egy ár (nem feltétlen egyensúlyi), ami egy pillanatnyi, de viszonylag objektív véleményt tükröz. Az érték egy szubjektívebb fogalom arról, hogy egy adott személynek mi az értékítélete egy adott tárgy várható hasznának és feltüntetett árának arányáról.

Gerendás János

Van egy olyan rossz érzésem, hogy 2009-ben a világtörténelem legnagyobb mutyijával álltunk szemben a tőkepiacokon. Emlékszünk, egy évvel ezelőtt még mindenki a ’29-es válság megismétlődéséről beszélt, amit ideig-óráig a tőzsdei árfolyamok is tükröztek, megállíthatatlannak tűnt a szakadás a részvénypiacokon. Aztán márciusban, varázsütésre véget ért a szomorkodás, azóta pedig szinte korrekció nélkül ünnepeljük a fényes jövőt.

 

Címkék: bank válság tőzsde


Offsho(w)re

2009.12.16. 10:01

Ecsery Ádám

A héten véget ért Benkő feleséget keres után új műsorötlettel állhatna elő az RTL KLUB. A show lényege, hogy bezárnak a VV házba néhány cégvezetőt, adótanácsadót, politikust, jegybankelnököt és NBH-s virológust, akiket Stohl András szembesít azzal, hogy offsóroznak. Mindenkinek meg kell próbálnia kimagyarázni magát, a nézők pedig hetente kiszavazzák azt, akire rendszerint a legtöbb játékos rászáll.

Vizkeleti József

Az offshore szitokszó volt mindig is, de most érte első virágkorát a magyar politikai-közéleti beszédben. Lesznek még újabb és újabb virágkorok, ez garantált mind a hazai adórendszerből, mind az adómorálból kiindulva. Én mégsem tartom szerencsésnek azt a megközelítést, amely érvelését az erkölcsi értékítéletek kimondására korlátozza, mert az, hogy valamiről kimondjuk, hogy erkölcstelen, amiről amúgy is mindenki tudja, hogy az, még nem hoz az ország számára semmiféle előrelépést a közbeszédben.

 

Címkék: globalizáció adórendszer offshore